Afkalkning for enhver nybegynder

Mange unge glæder sig til, at de endelig flytter hjemmefra og får deres egen lejlighed, og det er da også noget af en oplevelse, at man sådan endelig får den frihed, som man længe har drømt om. Dog følger dette også, at man lige pludselig selv står for en lang række af små sysler, som ens forældre førhen har stået for at udføre.

Dette gør desværre også, at man måske slet ikke er forberedt på sådan noget som, at en stor del af ens elektroniske apparater skal afkalkes. Denne tekst vil derfor gennemgå, hvad afkalkning egentlig er, samt hvad der skal afkalkes og et godt alternativ til traditionel afkalkning.

Hvorfor skal man afkalke?

I alt vand vil der være en mængde af kalk, og denne mængde afhænger af, hvor man bor, da der nogle steder er et lavt kalkniveau, hvorimod der andre steder er et relativt højt kalkniveau.

Kalk er ikke noget, som decideret er til skade for os mennesker, men det er noget, der udgør en betydelig trussel overfor diverse af de elektroniske maskiner, som vi har i vores hjem, og som behandler eller anvender vand til for eksempel vask og meget andet.

Afkalkning er en serie af programmer, som man kan køre på ens elektroniske maskiner for at sikre dem længst mulig levetid. Dog er det også en af de ting, som man nemt kan komme til at glemme, hvilket kan blive en dyr handel, når man tænker på, hvor mange vaskemaskiner, der hvert år går til, fordi man glemmer at afkalke dem.

Hvad skal afkalkes?

Nogle af de elektroniske maskiner, som man finder i mange hjem, og som er meget afhængig af, at man husker at afkalke dem, er særligt kaffemaskiner, elkedler, vaskemaskiner, bruser og opvaskemaskiner. Fordi disse bearbejder vand, vil der sætte sig kalkrester i dem, som kan hæmme deres funktionsevne, hvis man ikke afkalker dem løbende.

Bor du derfor i et område, hvor der er meget kalk i vandet, og har du mange apparater i hjemmet, der fungerer bedst, hvis de jævnligt afkalkes, kan det være en rigtig god idé at investere i afkalkning til kaffemaskine, elkedel, vaskemaskine m.m.

Gode råd til afkalkning

Den traditionelle måde at afkalke er, at man køber diverse forskellige former for afkalkningsmidler til henholdsvis vaskemaskine, kaffemaskine, elkedel m.m. og kører et afkalkningsprogram.

Afkalkning af kaffemaskine gøres som regel ved, at man laver en opløsning af vand og afkalker, som køres igennem maskinen. Herefter kører man et par programmer med udelukkende vand for at fjerne rester af afkalker fra maskinen, således dette ikke indtages i kaffen på et senere tidspunkt.

Dog findes der et husråd i forhold til afkalkning, som mange familier anvender i deres eget hjem. For står man ikke lige og har afkalker til rådighed, kan man køre et program med eddike, som fungerer på præcis samme måde. Vær’ dog forberedt på, at kaffemaskinen eller elkedlen godt kan komme til at lugte lidt at eddike, men kører du blot et par programmer med vand, burde denne lugt hurtigt forsvinde.