Fadbamser på bordet til de kommende fester og hyggestunder

Nu nærmer vi os sæson for julefrokoster og nytårsfester. Der skal gang i den og gæsterne skal i hvert fald ikke tørste – den føde og salte danske julemad skal skyldes ned med en fadøl. Du kan købe dit eget fadølsanlæg. Men så spørger du nok dig selv ”hvad koster et fadølsanlæg egentlig, er det mon dyrt?”.

Hvad koster et fadølsanlæg, hvis man vil købe det?

Fadøl er en type af øl som sædvanligvis serveres fra en beholder, som kaldes for fustage, fad, eller anker. Normalt rummer ankeret/fustagen 10 til 20 liter, men de kan også være op til 50 liter. Et fadølsanlæg består af en fustage, der kobles sammen med tappehanen og med en trykflaske der indeholder CO2. Mange steder kan man leje fadølsanlæg hvis man skal bruge det en enkelt gang til en særlig anledning – konfirmation, sølvbryllup eller lignende, men det er også muligt at købe et selv. Så hvad koster et fadølsanlæg i anskaffelse og hvad følger der mon typisk med, når man køber et fadølsanlæg? Svaret er, at det afhænger af, hvor stort et anlæg du er ude efter, hvad det skal kunne rummer og have af funktioner og så videre. Man kan få mini fadølsanlæg til hjemmebrug for bare et par tusind kroner. Så kan du få kold velskænket fadøl hjemme ved køkkenbordet. Skal man have store anlæg med mange haner og flere linjer, skal du have kompressor til og så videre? Det kan man også købe, men så kan prisen blive 3 til fire gange så høj. De små handy fadølsanlæg vejer ikke mere, end du kan tage dem med dig over alt, for eksempel i sommerhuset, og sådan et anlæg fylder heller ikke specielt meget. Så spørgsmålet ”hvad koster et fadølsanlæg” kan kun besvares med et: Det kommer helt an på, hvilket anlæg du har brug for. Heldigvis kan du få besvaret spørgsmål “hvad koster et fadølsanlæg” med en hurtig Google-søgning.

hvad koster et fadølsanlæg

Lang dansk tradition for øldrikning

Gennem historien er der blevet brygget forskellige slags øl mange steder i verden. Nogle regioner i for eksempel Tyskland og Belgien er kendt for den helt særlige måde at brygge øl på, som udfoldes der. Det er velkendt, at danskere godt kan lide en øl i ny og næ og faktisk kan en form for øl i Danmark spores helt tilbage til bronzealderen. Den gyldne drik har haft en stor betydning, både kulturelt og økonomisk, og danske Carlsberg er en af verdens store bryggerikoncerner. Men der findes en lang række små lokale bryggerier rundt i hele landet, som levere både flaske- og fadøl. Lige fra bornholmske Svaneke Bryghus, der sælges over hele landet i dag, til Refsvindinge bryggeri på Fyn. Er du typen, der selv brygger øl i kælderen på hobbybasis behøver du ikke at begrænse dig til flaskeøl. Du kan også hælde det på fustage og servere det fra et fadølsanlæg af den type og størrelse, der passe hjemme i privaten. De store anlæg beregnet på restauranter, barer og cafeer vil nok være for meget til det formål.