Børn bruger stadig mere tid foran skærmen- Lær dem at være kreative

I disse år foretager vi et kæmpe eksperiment i børneopdragelse, hvis lige aldrig er set før. Her tænkes der ikke på et centralt planlagt eksperiment fra forskeres hånd. I stedet har alle deltagere selv valgt at deltage og på hvilke kår gennem deres egen børneopdragelse uden yderligere planlægning. Sagen er nemlig den, at vi for første gang kan se effekten af lettilgængelige skærme og dermed digital stimulering gennem hele livet. Det er nemlig blevet ganske normalt at give den lille en iPad for at få dem til at tie stille eller at belønne dem med et spil på forældrenes telefon. Vi ved endnu ikke fuldstændig, hvordan slags ekstreme stimulering kan have effekt på de enormt formbare, unge hjerner hos vores børn. Det er dog helt sikkert, at det har en effekt.

En mindre kreativ ungdom?

En af teorierne er dog, at vi i fremtiden kommer til at se en mindre kreativ ungdom, fordi de har været vant til at få deres leg og underholdning serveret på et sølvfad eller i dette tilfælde en tablet. Det er naturligvis en ærgerlig tendens, for de fleste vil nok mene, at kreativitet er en vigtig del af barndommen såvel som en vigtig del af en succesfuld karriere. Hvis det er en tendens du bemærker hos dine egne børn, bør du derfor forsøge at lære dem kreativitet på andre måder. For eksempel kan du med fordel give dem et sæt farveblyanter.

farveblyanter

I starten er det ikke sikkert, at de vil vise særlig interesse i et sæt farveblyanter. Skærmen har trodsalt muligheden for at være mange gange mere interessant. Hvis man begrænser barnets skærmtid eller på anden måde viser dem værdien af farveblyanter, vil de dog hurtigt blive optaget af dem. Der er trodsalt noget iboende i ethvert barn og måske sågar ethvert menneske, der bare gerne vil udtrykke sig selv. Det er en lyst, som farveblyanter opfylder til det fulde. Du har, som ejeren af et sæt farveblyanter, nemlig komplet kontrol over, hvad du tegner med dem og med hvilke farver du tegner det. På den måde er der lige så stor frihed og kreativitet associeret med farveblyanter som med klodser eller lignende.

Gør farveblyanter interessante

Du kan dog ikke blive ved med at gøre deres farveblyanter interessante ved at fratage dem muligheden for at bruge en skærm. Det vil i bedste fald avle evig konflikt mellem dig og dit barn. I stedet kan du prøve at gøre det mere interessant at bruge tid med farveblyanterne. Det kan du for eksempel gøre ved at spørge til deres arbejde med deres farveblyanter eller ved at foreslå projekter, de kan bruge deres farveblyanter til. Det kan være alt fra billige kopitegninger, du har udskrevet fra internettet til at hjælpe dig ved at tegne familien eller jeres hjem. Så længe barnet føler, at de bidrager positivt, lærer nyt og udfordrer sig selv ved at bruge deres farveblyanter, skal de nok blive ved.