Er ovnen gået i stykker? Sådan fixer du lyset i din ovn


Lys i ovnen er uundværligt. Men mange der oplever at ovnen bliver mørk, ved ikke så rigtigt hvad de skal gøre – udover at købe en ny ovn. Det er der slet ikke behov for. Den dyreste ovnpære koster knap 90 kroner. Det er en hel del billigere end en ny ovn, ikke?

Du får heller ikke brug for en elektriker. At skifte pæren i en ovn er ikke sværere end at skifte pære i en loftlampe. Bortset fra, at du nok skal bruge en lommelygte til det.

Men selv om en ovnpære kan ligne en almindelig lyspære til forveksling, så skal du ikke tage fejl. En pære til ovn er en speciel pære, som er varmefast til over 300 grader. Hvis du sætter en almindelig pære i ovnen, vil den simpelthen eksplodere. Rolig nu – kun pæren selvfølgelig, ikke ovnen.  Ovnpærer købes bedst online. Du finder dem nemlig ikke der, hvor du ellers kan købe almindelige lampepærer. Udover webshops er det kun specialforretninger der sælger lamper, hvor du kan købe ovnpærer.

Der er en pære til hver en ovn

Alle ovne har ovnpærer. Men ikke alle ovnpærer passer til alle ovne. Ovnpærer er nogle af de få specialpærer der stadig findes med glødetråd. Det er fordi LED teknologien ikke kan tåle varmen. En LED pære indeholder en smule elektronik, og den kan ikke fungere under de høje temperaturer i en ovn. Udover glødetråd, kan ovnpærer også være af halogen typen.

Glødetråds ovnpærer har et E14 gevind, det er det samme som de små lampefatninger. Det ville derfor være muligt, at sætte en almindelig pære i en ovn, med ovennævnte fatale konsekvenser.

Derfor har alle ovne med E14 fatninger en forhindring, der udelukker at du ved fejl kan sætte en almindelig pære i. Huset til pæren er formet sådan at en almindelig pære ikke vil passe i. Ovnpærer har også altid et dækglas.

Når du vil købe en ovnpære skal du kende din ovns mærke og model.

pære til ovn

Halogenpærer er altid varmetolerante, men ellers meget følsomme

Nogle ovne har halogen pærer. Der kan du faktisk bruge almindelige halogenpærer. Halogenpærer er i forvejen varmefaste. Temperaturen inde i en halogenpære kommer op på over 1000 grader. Derfor må du aldrig røre en halogenpære med fingrene. På huden er der altid et mikroskopisk tyndt fedtlag blandet med organiske syrer, som huden sveder ud. Det er også det der giver fingeraftryk, når du rører en glat overflade.

Et fingeraftryk på en halogenpære vil simpelthen ødelægge pæren når den bliver varm. Fedtet brænder sig ind i glasset, og det laver mikroskopiske skader op pæreglassets overflade. Disse mikroskopiske skader er nok til at glasset smelter under de høje temperaturer. Kemikalierne i fingeraftrykket nedsætter glassets smeltetemperatur, og den høje varme gør resten.

Når du monterer en halogenpære skal du bruge noget tørt og rent, som fx papir fra en køkkenrulle mellem fingrene og glasset. Handsker ville også være fine. Men det skal være tekstile handsker, ikke latex.